Menu Sluiten

Hoe vertel ik dat ik wil scheiden

Hoe vertel ik het mijn partner?

Een moeilijk moment. Je hebt een behoorlijke tijd samen doorgebracht en wil hier nu verandering in gaan aanbrengen. Het is heel belangrijk voor de verwerking van het uit elkaar gaan dat de scheidingsmelding goed gebeurt. Het is ook aan te bevelen dit persoonlijk te doen om voor de ander, die hier misschien wel compleet door wordt overvallen, tot acceptatie te kunnen komen. Besef wel dat je voor jezelf al vast een behoorlijke tijd met deze vraag bent bezig geweest. Daardoor heb je voor jezelf al een aantal stappen gemaakt in de verwerking van deze gedachte (de zogenaamde "scheidingsoverwegingstijd"). Je bent daarmee een aantal stappen voor op je partner. Nu wil je het hem of haar gaan mededelen en zal de mededeling het startpunt zijn voor het verwerken van deze gedachte door de ander. Neem hier de tijd voor. Dit komt het proces van scheiden alleen maar ten goede indien beide voldoende de gelegenheid krijgen tot verwerking van de gevoelens die hiermee gepaard gaan. De ander zal vragen hebben, het willen veranderen, nog een kans krijgen enz. Als je zelf geheel zeker bent zal dit op den duur bij de ander worden geaccepteerd en kan de "scheidingsaanvaardingstijd" worden afgesloten. Verdriet kan dan de ruimte krijgen en soms zelfs opluchting omdat de aanvaarding hieraan ruimte geeft. Dit komt ook de mediation ten goede. Als mediator houden we met deze fasen rekening want het kan het proces van scheiden vertragen of zelfs dwarsliggen indien hier onvoldoende aandacht aan wordt gegeven.

Kies uw mediator via onze database of via kaart van Nederland

Scheidingsmelding bij een mediator

Het kan een overweging zijn om de scheidingsmelding persoonlijk te doen in bijzijn van een mediator. Het is sowieso de taak van de mediator om na te gaan of de scheidingsmelding voldoende duidelijk is geweest om tot een goede mediation te kunnen komen. Anders kan alsnog een aanvullende verduidelijking van de scheidingswens worden uitgesproken aan de ander gedurende de eerste mediationssessie.

Hoe vertel ik het mijn kinderen, het paraplugesprek?

De natuurlijke aandrang voor kinderen is om hun ouders bij elkaar te houden. Tijdens een scheidingstraject zult u ervaren dat kinderen afwisselend verdrietig en boos zullen zijn. Zeker naar de ouder die door hen voor het verdriet verantwoordelijk wordt gehouden. Indien de kinderen duidelijk is gemaakt dat de scheiding een vaststaand iets is en beide ouders dit hebben uitgesproken kunnen kinderen beginnen met het verwerkingsproces. Is uw partner nog zelf met het aanvaardingstraject bezig dan kunt u overwegen nog even te wachten met uw kinderen te informeren. Bent u beiden zover dan kunt u het zogenaamde "paraplugesprek" gaan houden waarbij u beiden uw kinderen informeert over het voornemen en vooral informatie hoe het leven er uit gaat zien na de scheiding. Gaan ze beiden ouders nog regelmatig zien, mogen ze thuis blijven wonen, zien ze hun vriendjes nog, mag hun knuffel mee naar pappa of mamma in het weekend. Het gesprek gaat vooral over de toekomst. Zorg daarom dat u hierover heeft nagedacht. Het liefst zelfs samen al constructief over een Kinderzorgplan heeft nagedacht zodat er voldoende duidelijkheid voor de kinderen kan worden geboden. Informeer bij uw mediator naar het Kinderzorgplan / Ouderschapsplan.

 

Kies uw mediator via onze database of via kaart van Nederland